Dietetyka i żywienie - Centrum Rehabilitacji i Zdrowego Odżywiania GAJA

Centrum Rehabilitacji
i Zdrowego Odżywiania
"GAJA"
Rozpoznanie
Badanie fizjoterapeutyczne
Terapia/ rehabilitacja
Zajmujemy się tym, co ważne...
ale najważniejsza jest...
Profilaktyka!
Menu
Centrum Rehabilitacji i Zdrowego Odżywiania "GAJA"
Menu
Przejdź do treści

Dietetyka i żywienie


W dzisiejszych czasach na rynku jest tak duży wybór produktów spożywczych, które mogą nam ułatwić i przyspieszyć gotowanie. Każdy lubi być wygodny, większość z nas żyje w pośpiechu i cenimy sobię wygodę, która pozwoli nam zaoszczędzić na czasie.

Jednak czy jesteśmy w stanie zaoszczędzić na zdrowiu?

Coraz częściej u osób młodych pojawia się:
- nadwaga, która niekontrolowana prowadzi do otyłości oraz do schorzeń układu ruchu,
- cellulit, rozstępy, problemy ze skórą, włosami i paznokciami,
- miażdżyca, z czasem może doprowadzić do chorób układu krążenia,
- nadciśnienie,
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- cukrzyca,
- alergia lub nietolerancja pokarmowa,
- zgaga, niestrawność,
- przemęczenie, ociężałość, brak energii i niechęć do życia
- i inne,
To wszystko może być skutkiem błędów żywieniowych i z czasem doprowadzić do poważnych, często nieodwracalnych chorób.

Nie pozwól, aby rutyna i łatwizna wpływała na Twoje zdrowie.

Chcesz coś zmienić w swoim żywieniu?
Decyzja należy do Ciebie!
Jak wygląda pierwsza wizyta?
Pierwsze spotkanie jest zazwyczaj podzielone na 2 etapy.

I etap to konsultacja. Trwa ona około 45 minut. Warto się do niej przygotować, czyli zapisać sobie na kartce wszystkie posiłki oraz składniki w nich zawarte z ostatnich dwóch dni. Jest to potrzebne do poznania nawyków żywieniowch pacjenta oraz określenia kaloryczności posiłków. Warto wziąść także ze sobą inne dokumenty (np wyniki testów alergicznych lub inne), które mogą mieć znacznie przy układaniu jadłospisu.

II etap to przekazanie jadłospisu i omówienie jego zawartości (czas 20-30 minut). Tutaj jeszcze razem z pacjentem jest możliwość jego modyfikacji. To może odbyć się już w I etapie, wówczas czas wizyty pierwszego etapu jest dłuższy. W tej części najczęściej dokonuje się pomiarów typu waga czy obwody. O tym czy potrzebny jest drugi etap decydujemy wspólnie z pacjentem.

Jak wygląda jadłospis otrzymany w ramach pierwszego spoktania i czy zawsze pacjent go otrzymuje?

Niektórzy pacjenci, którzy muszą mieć restrykcyjną dietę np. eliminacyjną lub tacy, którzy nie lubią znacznej ilości składników muszą mieć jadłospisy tworzone od zera. Wiąże się to z większym kosztem (cennik) i dłuższym czasem oczekiwania. Wszystkim innym proponujemy albo modyfikację ich własnego menu (czasami trzeba wprowadzić tylko regularne pory posiłków) albo tzw. jadłospis bazowy. W przypadku modyfikacji menu własnego, osoba nie otrzymuje od nas jadłospisu, tylko wskazówki, jakie zmiany należy wprowadzić. Jadłospisy bazowe tworzymy sami i są wykorzystywane wielokrotnie. Dzięki wieloletniej współpracy z różnymi placówkami (w tym np. przedszkola, praca ze studentami), mamy ich naprawdę dużo. Dzięki takiemu rozwiązaniu pacjent ma gotowy jadłospis na 5 dni w cennie konsultacji. Jadłospis ma możlwość niewielkiej modyfikacji (liczba kalorii, godziny posiłków czy niektóre potrawy) w czasie przeznaczonym na wizytę. Najczęściej robimy to na miejscu przy pacjencie. Osoba wówczas dostaje od nas wersję drukowaną z rospisanymi potrawami, przepisami i listą zakupów.

Dla pacjentów indywidualnych:

- proponujemy spotkania, w trakcie których oceniamy dotychczasowe nawyki żywieniowe,
- wykonujemy podstawowe pomiary antropometryczne, niezbędne w monitorowaniu osiąganych efektów w kolejnych etapach stosowania diety,
- wprowadzamy zmiany lub korygujemy nieprawidłowości w żywieniu,
- uczymy w jaki sposób dobierać produkty, aby jadłospis był jak najbardziej dopasowany nie tylko w dla zdrowia, ale dla umiejętności i możliwości kulinarnych danej osoby,
- układamy 7 lub 10 dniowe jadłospisy (czyli tygodniówki lub dekadówki), które zawierają:
rozkład poszczególnych posiłków pod kątem kaloryczności
raport na każdy dzień z zawartością białek, węglowodanów i tłuszczy - dzięki temu można kontrolować, czy dania są prawidłowo skomponowane,
listę produktów potrzebnych do przygotowania każdego posiłku oraz listę produktów potrzebnych do zaplanowania całego tygodnia lub dekadówki, dzięki czemu z wyprzedzeniem można zaplanować zakupy.
- uczymy jak należy czytać etykiety na produktach, co warto kupić, a z czego należy stanowczo zrezygnować,
- zaś dla osób pragnących kompleksowego podejścia, poza jadłospisem, proponujemy indywidualne treningi fitness.
Dla instytucji,
stowarzyszeń, firm:

- prowadzimy wykłady, spotkania i warsztaty dotyczące:
zmany nawyków żywieniowych,
profilaktyki chorób żywieniowo zależnych (cukrzyca, dna moczanowa, miażdżyca i inne),
nadwagi i otyłości,
alergii pokarmowych,
wpływu jedzenia na zachowanie się człowieka (poruszamy zagadnienia dzieci z autyzmem czy nadpobudliwością psychoruchową),
żywienia wg 5 przemian,
suplementacji i odpowiednio zbilansowanej diety dla zdrowego człowieka.

Do tej pory wykłady na temat żywienia przeprowadzaliśmy:

- na Politechnice Opolskiej - Instytut Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii zajęcia w fomie wykładów dla studentów fizjoterapii,
- Stowarzyszenie Amazonki w Dzierżoniowie,
- Uniwersytet III Wieku w Bielawie,
- Zakłady na Strefie Ekonomicznej w Dzierżoniowie,
- Wykłady w ramach szkoleń i kursów organizowanych w naszej placówce.

- Cennik usług zależny jest od czasu i tematyki przeprowadzonego spotkania (standardowe wykłady trwają 2 godziny zegarowe) oraz miejsca. Wcelu uzyskania szerszych informacji prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mail: rehabis@rehabis.pl


Dla placówek
żywienia zbiorowego:

- proponujemy wsparcie dla intendentów oraz osób zajmujących się żywieniem zbiorowym w żłobkach, przedszkolach, stołówkach szkolnych lub pracowniczych, ośrodkach kolonijnych, domach wczasowych czy pensjonatach,
- wprowadzamy zmiany lub korygujemy aktualne jadłospisy w danej placówce,
- układamy 10 dniowe jadłospisy (dekadówki), które zawierają:
rozkład poszczególnych posiłków pod kątem kaloryczności dla różnych grup wiekowych,
raport na każdy dzień z zawartością białek, węglowodanów i tłuszczy - dzięki temu można kontrolować, czy dania są prawidłowo skomponowane,
raport dla całego jadłospisu dekadowego,
listę produktów potrzebnych do przygotowania każdego posiłku oraz listę produktów potrzebnych do zaplanowania całej dekadówki, dzięki czemu z wyprzedzeniem można zaplanować zakupy,
gotowe listy menu na poszczególne dni (do wywieszenia dla rodziców lub w stołówce pracowniczej),
- w razie potrzeby jesteśmy w stanie rozszerzyć ofertę o tzw. receptury potraw, które powinny być elementem wewnetrznego systemu HACCP - jeśli placówka taki posiada*,
- cała dokumentacja związana z jadłospisem oraz ewentualnymi receptrurami opracowana jest w oparciu o program WIKT 3.0 Pro oraz o bazę produktów stworzoną przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (zarówno program oraz baza są szeroko wykorzystywane przez instytucje kontrolujące placówki żywienia zbiorowego),

- cennik usług zależny jest od wielkości zlecenia (ilości korygowanych lub tworzonych jadłospisów dekadowych, ilości konsultacji niezbędnych do wykonania zadania, potrzeby stworzenia receptur itp) - w celu uzyskania szerszych informacji prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mail: rehabis@rehabis.pl


* Nie zajmujemy się wdrażaniem i kontrolowaniem systemu HACCP, możemy dodatkowo stworzyć receptury potraw, które mogą stanowić część jadłospisu.

KONTAKT
ul. Wodna 7
58-260 Bielawa

tel. 74 833 21 25
kom. 600 599 647
rehabis@interia.pl
Wróć do spisu treści