Dietetyka i planowanie żywienia - Centrum Rehabilitacji i Zdrowego Odżywiania GAJA

Idź do spisu treści

Menu główne:

Dietetyka i planowanie żywienia

Szanowni Państwo,

W dzisiejszych czasach na rynku jest tak duży wybór produktów spożywczych, że trudno czasami oprzeć się pokusie, aby wzbogacić swój jadłospis o różne nowości lub tzw. żywność wygodną (z torebek, ze słoików itp.). Dzięki tym produktom jesteśmy w stanie zaoszczędzić nie tylko na czasie, ale często na wydatkach.


Jednak czy jesteśmy w stanie zaoszczędzić na zdrowiu?

Coraz częściej u osób młodych pojawia się:
- nadwaga, która niekontrolowana prowadzi do otyłości oraz do schorzeń układu ruchu,
- cellulit, rozstępy, problemy ze skórą, włosami i paznokciami,
- miażdżyca, z czasem może doprowadzić do chorób układu krążenia,
- nadciśnienie,
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- cukrzyca,
- alergia lub nietolerancja pokarmowa,
- zgaga, niestrawność,
- przemęczenie, ociężałość, brak energii i niechęć do życia
- i inne,

To wszystko może być skutkiem błędów żywieniowych i z czasem doprowadzić do poważnych, często nieodwracalnych chorób.


Nie pozwól, aby rutyna i łatwizna
wpływała na Twoje zdrowie.

Chcesz coś zmienić w swoim żywieniu?
Postaramy się Tobie pomóc.



Dla pacjentów
indywidualnych:


- proponujemy spotkania, w trakcie których oceniamy dotychczasowe nawyki żywieniowe,
- wykonujemy podstawowe pomiary antropometryczne, niezbędne w monitorowaniu osiąganych efektów w kolejnych etapach stosowania diety,
- wprowadzamy zmiany lub korygujemy nieprawidłowości w żywieniu,
- uczymy w jaki sposób dobierać produkty, aby jadłospis był jak najbardziej dopasowany nie tylko w dla zdrowia, ale dla umiejętności i możliwości kulinarnych danej osoby,
- układamy 7 lub 10 dniowe jadłospisy (czyli tygodniówki lub dekadówki), które zawierają:

  • rozkład poszczególnych posiłków pod kątem kaloryczności

  • raport na każdy dzień z zawartością białek, węglowodanów i tłuszczy - dzięki temu można kontrolować, czy dania są prawidłowo skomponowane,

  • listę produktów potrzebnych do przygotowania każdego posiłku oraz listę produktów potrzebnych do zaplanowania całego tygodnia lub dekadówki, dzięki czemu z wyprzedzeniem można zaplanować zakupy.

- uczymy jak należy czytać etykiety na produktach, co warto kupić, a z czego należy stanowczo zrezygnować,

- zaś dla osób pragnących kompleksowego podejścia, poza jadłospisem, proponujemy indywidualne treningi fitness.

Dla instytucji,
stowarzyszeń, firm:


- prowadzimy wykłady, spotkania i warsztaty dotyczące:

  • zmany nawyków żywieniowych,

  • profilaktyki chorób żywieniowo zależnych (cukrzyca, dna moczanowa, miażdżyca i inne),

  • nadwagi i otyłości,

  • alergii pokarmowych,

  • wpływu jedzenia na zachowanie się człowieka (poruszamy zagadnienia dzieci z autyzmem czy nadpobudliwością psychoruchową),

  • żywienia wg 5 przemian,

  • suplementacji i odpowiednio zbilansowanej diety dla zdrowego człowieka.


Do tej pory wykłady na temat żywienia przeprowadzaliśmy:

- na Politechnice Opolskiej - Instytut Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii zajęcia w fomie wykładów dla studentów fizjoterapii,
- Stowarzyszenie Amazonki w Dzierżoniowie,
- Uniwersytet III Wieku w Bielawie,
- Zakłady na Strefie Ekonomicznej w Dzierżoniowie,
- Wykłady w ramach szkoleń i kursów organizowanych w naszej placówce.

- Cennik usług zależny jest od czasu i tematyki przeprowadzonego spotkania (standardowe wykłady trwają 2 godziny zegarowe) oraz miejsca. Wcelu uzyskania szerszych informacji prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mail: rehabis@rehabis.pl


Dla placówek
żywienia zbiorowego:


- proponujemy wsparcie dla intendentów oraz osób zajmujących się żywieniem zbiorowym w żłobkach, przedszkolach, stołówkach szkolnych lub pracowniczych, ośrodkach kolonijnych, domach wczasowych czy pensjonatach,
- wprowadzamy zmiany lub korygujemy aktualne jadłospisy w danej placówce,
- układamy 10 dniowe jadłospisy (dekadówki), które zawierają:

  • rozkład poszczególnych posiłków pod kątem kaloryczności dla różnych grup wiekowych,

  • raport na każdy dzień z zawartością białek, węglowodanów i tłuszczy - dzięki temu można kontrolować, czy dania są prawidłowo skomponowane,

  • raport dla całego jadłospisu dekadowego,

  • listę produktów potrzebnych do przygotowania każdego posiłku oraz listę produktów potrzebnych do zaplanowania całej dekadówki, dzięki czemu z wyprzedzeniem można zaplanować zakupy,

  • gotowe listy menu na poszczególne dni (do wywieszenia dla rodziców lub w stołówce pracowniczej),

- w razie potrzeby jesteśmy w stanie rozszerzyć ofertę o tzw. receptury potraw, które powinny być elementem wewnetrznego systemu HACCP - jeśli placówka taki posiada*,
- cała dokumentacja związana z jadłospisem oraz ewentualnymi receptrurami opracowana jest w oparciu o program WIKT 3.0 Pro oraz o bazę produktów stworzoną przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (zarówno program oraz baza są szeroko wykorzystywane przez instytucje kontrolujące placówki żywienia zbiorowego),

- cennik usług zależny jest od wielkości zlecenia (ilości korygowanych lub tworzonych jadłospisów dekadowych, ilości konsultacji niezbędnych do wykonania zadania, potrzeby stworzenia receptur itp) - w celu uzyskania szerszych informacji prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mail: rehabis@rehabis.pl


* Nie zajmujemy się wdrażaniem i kontrolowaniem systemu HACCP, tworzymy jedynie receptury potraw, które mogą stanowić część jadłospisu.


page rank Aktualny PageRank strony rehabis.pl dostarcza: Google-Pagerank.pl - Pozycjonowanie + SEO
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego